Nieuws

Antonius Hypercare

Antonius Hypercare is een zelfstandig behandelcentrum dat gespecialiseerd is in hyperbare zuurstof therapie. Het centrum is op het terrein van het Antonius Ziekenhuis gelegen en anesthesiologen van MSB Cureo zijn verantwoordelijk voor het medisch beleid op deze "niche in de zorgmarkt". Daar waar in het westen van het land de zuurstoftherapie veelvuldig wordt ingezet, is er in Sneek vak nog wel "een gaatje in de planning te vinden". 

Maar hoe werkt zuurstoftherapie en wat is het? Door het toedienen van 100% zuurstof in een hoge drukcabine wordt het zuurstof percentage in het bloed verhoogd. Hierdoor treden genezende effecten op zoals de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes, daar waar het weefsel door bestraling is beschadigd, beter herstel van chronische wonden, ondersteunt het de natuurlijke afweer tegen infecties en leid het tot verbetering bij chronische botontsteking. 

De indicaties voor hyperbare zuurstof therapie zijn dus niet genezende wonden bij suikerziekte, bestralingsschade (in- en uitwendig), chronische botontsteking, problemen met de genezing na plastische chirurgie, ernstige kneuzings-en verpletteringsletsels, waarbij de bloedsomloop ter plaatse bedreigd is en decompressieziekte. 

Uit analyse blijkt dat bij 82% van de patiënten met bestraling schade, klinisch relevante verbetering optreedt op één van de symptomen: pijn, roodheid en verharding van onderhuids bindweefsel.

Onlangs is onderzoek gedaan naar de behandeling van long-COVID met hyperbare zuurstoftherapie. De uitkomst van dit onderzoek laat een positief effect zien op cognitieve functies ten opzichte van de controlegroep. Helaas biedt dit nog onvoldoende bewijs om HBOT vanuit de basisverzekering te vergoeden. Het volledige standpunt is te vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Hyperbare Geneeskunde www.NVvHG.nl

De Nederlandse Vereniging voor Hyperbare Geneeskunde voelt echter wel de urgentie om de behandeling mogelijk te maken voor patiënten met long-COVID. Binnen de wetenschappelijke vereniging is daarom afgesproken dat de behandeling kan worden aangeboden onder de volgende voorwaarden:

  • De klachten zijn 3 maanden na de positieve Covid19 test nog aanwezig;
  • Het gaat om cognitieve klachten (zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid, concentratie- en aandachtsproblemen en overprikkelingsverschijnselen

Voor behandelingen bij de Hypercare hebben patiënten een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist. De meeste behandelingen worden vanuit de basis verzekering vergoed.

Meer informatie is te vinden op de website: www.hypercare.nl